Wijk- en dorpsraden Ede gaan samenwerken
EDE De gemeente Ede en de zeven Edese wijk- en dorpsraden hebben afspraken gemaakt over een nieuwe vorm van samenwerking. De insteek was gezamenlijk te verkennen welke rol de dorpsraden in de toekomst kunnen vervullen. Er is onder meer gesproken over rolneming, draagvlak en mandaat.
In deze gesprekken bleek dat er behoefte was de wederzijdse verwachtingen duidelijk uit te schrijven, om zo de basis te leggen voor een goede samenwerking in de komende jaren. De dorpsraad verbindt de belangen van de inwoners van het dorp met beleid en uitvoering van de gemeente. De dorpsraad zal, voor zover er sprake is van een concreet project of belang, vanuit een ‘platform’-model stakeholders (waarbij de gemeente ook een stakeholder is/kan zijn) bij elkaar brengen en vanuit het platform een terugkoppeling geven naar de gemeente. Dorpsraad en gemeente moeten er daarbij alert op zijn dat niet de indruk ontstaat dat de dorpsraad een ‘verlengstuk’ (afschuiftaak) van de gemeente is.
De dorpsraad heeft nadrukkelijk een eigen verantwoordelijkheid, is ‘meerzijdig’ partijdig. Hoewel het streven is procedures tussen de gemeente en de diverse dorpsraden waar mogelijk te uniformeren, moet er dus ook een zekere mate van ruimte blijven om de samenwerking tussen de gemeente en individuele dorpsraden op onderdelen (al dan niet ad hoc) afwijkend in te vullen daar waar de verschillen in situatie/omstandigheid daar om vragen.
De rol van de gemeente wordt minder traditioneel en minder bepalend. De gemeente gaat meer samenwerken met burgers en andere partners bij de voorbereiding en uitvoering van plannen. De dorpsraad is kwetsbaar qua bezetting en de gemeente is zich daarvan bewust. De gemeente blijft uiteraard eindverantwoordelijk voor het beleid. Uitgangspunt richting dorpsraad is: ‘Er is gelijkwaardigheid op inhoud en de gemeente zorgt voor ondersteuning/facilitering van de dorpsraad’.
Bron: Ede Stad, 25.11.2015