Ederveen heeft eigen brigade afvalpakkers
Barnevelds Krant, Freek Wolff, d.d. 26-10-2018
EDERVEEN Plastic, blikjes en andere rommel, het is de Ederveners een doorn in het oog. Donderdagavond besloten twaalf inwoners om de handen uit de mouwen te steken. De vrijwillige Zwerfafvalbrigade Ederveen werd een feit bij een informatieavond in dorpshuis De Zicht. 1 of 8 december is de eerste opruimactie al gepland.
Op één van die twee zaterdagen wordt de wethouder uitgenodigd om 9.30 uur het startschot te geven voor de Afvalbrigade die de bermen langs de Hoofdweg schoon zal maken, vanaf De Klomp tot het eigen dorp. ,,We willen de rommel opruimen én een signaal van mentaliteitsverandering afgeven”, zegt Derek Huizinga van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Sinds vorig jaar was hij samen met de gemeente Ede getuige van de oprichting van identieke afvalbrigades in Otterlo, Wekerom en Bennekom. ,,Dat loopt allemaal heel goed. Met zo’n groep stimuleer je elkaar.”
ERGERNIS Zwerfafval is ook voor veel Ederveners een ergernis. Een man wees op het glas op straat bij een lokaal café. Een vrouw was al op pad geweest met een groepje en had in no-time een zak vol met afval. ,,Je kunt dit probleem bespreekbaar maken (bijvoorbeeld op scholen), maar er ook daadwerkelijk iets aan doen. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Daarom ben ik hier. Geef me maar zo’n grijpstok, al noemen sommigen me dan misschien ‘gekke Henkie’. Daar trek ik me niks van aan, want ik heet Jan”, zegt een van de aanwezige Ederveners lachend.
WHATSAPP Huizinga wees op de sociale saamhorigheid die in plaatsen ontstaat, zo is zijn ervaring elders. Gemiddeld gaan de brigades één keer per maand een uur op stap, maar de opzet is gebaseerd op vrijblijvendheid. Een eigen WhatsApp-groep voor de communicatie ligt daarom voor de hand. ,,Met een groep veeg je zo je buurt schoon, terwijl je het in je eentje na twee straten wel genoeg vindt. Samen zie je ook snel resultaat. Het doel is natuurlijk een schoon en aantrekkelijk landschap. Zo kun je het verschil maken en daar enorm veel voldoening uit halen”, aldus Huizinga. In plaatsen als Montferland zag hij dat de schoonmaakacties zich als een (schone) olievlek uitbreiden.
VEILIGHEID In Ederveen wordt Ans Veldhuizen coördinatrice van de brigade. ,,Maar de actie hoeft niet alleen van haar af te hangen. Het concept is dat de verantwoording bij iedereen ligt.” Grijpstokken, vuilniszakken, handschoenen en gele hesjes zijn de middelen die de brigade in eigen beheer tot haar beschikking krijgt van de gemeente. De gevulde zakken met rommel worden op een plek bij een particulier adres in het dorp verzameld en door medewerkers van de gemeente opgehaald. Ook de veiligheid bij de opruimacties kwam aan de orde. Kinderen kunnen geen deel uitmaken van een brigade, omdat voor hen de risico’s te groot zijn, vanwege een grotere kans op impulsief gedrag op straat, zeker waar geen trottoirs zijn. ,,De gemeente en de SLG hebben wel een aansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers bij schade en ongevallen.”
STREEKEIGEN LANDSCHAP SLG zet zich in voor een vitaal, beleefbaar en herkenbaar streekeigen landschap. ‘Zorg voor ons landschap, dat doen we samen’ luidt de slogan. Deze organisatie heeft geen eigen terreinen en werkt altijd samen met anderen, zowel organisaties als burgers. Het aantal aangesloten vrijwilligersgroepen in de provincie Gelderland is nu ruim 300, met in totaal meer dan 8600 vrijwilligers.