Fort aan de Buursteeg bijna gereed
RENSWOUDE/EDE/VEENENDAAL – Met de oplevering van een twee kilometer lang wandelpad en een parkeerterrein met 100 plekken is het gebied in en om Fort aan de Buursteeg (officieel in Renswoude maar op het grensgebied van Ede en Veenendaal), beter bereikbaar en beleefbaar. Het Fort en het bezoekerscentrum moeten uitgroeien tot een regionale toeristische trekpleister.
Wandelpad
Het wandelpad, waar voorlopig ook gefietst mag worden, verbindt station Veenendaal/De Klomp en het Grebbelinie-bezoekerscentrum in het fort. En dat is meteen ook een jarenlange wens: een veilig pad voor wandelaars en fietsers langs de drukbereden Klompersteeg. Het net gereedgekomen parkeerterrein (op Edes grondgebied) biedt 100 plekken en is gelegen tot aan de anti-tankgracht, de brede strook water die in 1939-1940 tanks moest tegenhouden. Het zuidelijk deel van Fort aan de Buursteeg wordt nog verder ontwikkeld.
Zichtlijnen
Na het eerste snoeiwerk zijn de zichtlijnen weer hersteld. Er vinden nog (bagger)werkzaamheden plaats. Een aantal bomen, die moeten wijken voor het 2 kilometer lange wandelpad, worden herplant. Eind dit jaar gaan de organisaties aan de slag met het beleefbaar maken van cultuurhistorische elementen op het fortterrein. ProRail gaat in 2018-2019 een tunnel aanleggen tussen het zuidelijk en noordelijk deel van het fort.
Samenwerking
De herinrichting is een samenwerking tussen Utrecht en Gelderland, Staatsbosbeheer, Waterschap Vallei en Veluwe, Gebiedscoöperatie O-gen, Regio Foodvalley en de gemeenten Renswoude, Veenendaal en Ede. Onlangs namen wethouders van betrokken gemeenten een kijkje nemen. Fort aan de Buursteeg maakt deel uit van de Grebbelinie, een 200 jaar oude verdedigingslinie die loopt van Bunschoten tot aan de Grebbeberg. Het bezoekerscentrum is nu nog in aanbouw.
Met de voltooiing ervan en van de inrichting van het terrein rondt de provincie Utrecht de herontwikkeling van het fort af. De provincie wil hiermee het overkoepelende verhaal van de Grebbelinie een impuls geven en het gebied breder toegankelijk maken.
Juli
Het Grebbelinie-bezoekerscentrum opent op zaterdag 8 juli de deuren. Hier duikt de bezoeker in het verhaal van de linie. In het bezoekerscentrum komen een exporuimte, restaurant met terras, wijnproeflokaal en kantoorruimte. Het gebouw komt in eigendom van Staatsbosbeheer. Gebiedscoöperatie O-gen gaat zich hier als hoofdhuurder vestigen. Restaurant Grebbelounge en Heeren van de Wijn verzorgen de horeca.
Bron: De Rijnpost, 18 april 201, Foto’s: Nico van Ginkel