Levend Landschap, veel interesse in uilenproject
Ederveen, 8 november 2018
Dorpshuis Ederveen vol met mensen die gekomen zijn voor het uilenproject en uilenvrijwilligers Jan Snoijink en Eric Hendriks vertellen enthousiast over de kerkuil en steenuil.
Tijdens de informatieavond vertellen de enthousiaste lokale uilenvrijwilligers Eric Hendriks en Jan Snoijink hoe steen- en kerkuilen leven en welke mogelijkheden er voor particulieren zijn om het eigen erf beter in te richten voor deze uilen. Ook wordt ingegaan op de rol van vrijwilligers bij de bescherming van uilen. Eric zet zich in voor steenuilen via STONE en Jan beschermt kerkuilen via de Kerkuilenwerkgroep Nederland. Beiden kunnen hulp van extra vrijwilligers goed gebruiken. Nieuwe vrijwilligers krijgen een cursus, die bestaat uit de volgende onderdelen: erfscan maken met advies, territoria inventariseren met geluid, training veilig werken op ladder, ophangen van nestkasten en broedbiologisch onderzoek. Naast het cursusprogramma wordt ook de subsidiemogelijkheid voor erfeigenaren voor aanschaf van beplanting en nestkasten toegelicht. Aan het eind van de avond kunnen vrijwilligers zich aanmelden en ook erfeigenaren met interesse in beplanting en/of een uilennestkast.
Uilenproject Ederveen – Lunteren
Doel van het project is om het leefgebied van steen- en kerkuilen in het buitengebied van Ederveen en Lunteren te behouden en verder te ontwikkelen. Uilenvrijwilligers spelen een onmisbare rol bij het vergroten van het voedselaanbod en de nestgelegenheid. Daarom wordt er gesproken over het uitbreiden van de uilenwerkgroepen. Het ophangen en onderhouden van nestkasten maken onderdeel uit van het vrijwilligerswerk. Ook gaan de vrijwilligers erfeigenaren adviseren over inrichting en beheer van hun erf. Voor het plantmateriaal zoals hoogstamfruitbomen en heggen is subsidie beschikbaar vanuit dit project.
Initiatief vanuit Levend Landschap
Een groep actieve bewoners uit Ederveen-De Klomp is onder begeleiding van SLG in 2017 gestart met het bewonersproces Levend Landschap. Eén van de initiatieven was om het buitengebied van Ederveen en Lunteren te verfraaien en aantrekkelijker te maken voor steen- en kerkuilen. Deze uilen zijn beschermde diersoorten die zich goed thuis voelen in het Nederlandse cultuurlandschap. Doordat veel oude schuren en landschapselementen zoals hoogstamfruitbomen en knotbomen zijn verdwenen, hebben de uilen hulp nodig als het gaat om nestgelegenheid en voedselaanbod.
Stichting Landschapsbeheer Gelderland heeft veel ervaring met het ondersteunen van vrijwilligers en projecten als Levend Landschap. Het project Levend Landschap in de gemeente Ede wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ede en de Provincie Gelderland. Kijk voor meer informatie op www.landschapsbeheergelderland.nl.