Plantsoenen in Lunteren en Ederveen vernoemd naar verzetshelden
EDE De verzetshelden de gebroeders Van der Mheen en Gerard Lambert krijgen een eigen plantsoen. Burgemeester René Verhulst onthulde vrijdag hun straatnaamborden in Lunteren en in Ederveen. Dit gebeurde in aanwezigheid van nabestaanden.
Onlangs heeft het college besloten dat in Lunteren het plantsoen tegenover het Westhoffhuis aan de Dorpsstraat 28 de naam Gebroeders van der Mheenplantsoen krijgt. En dat in Ederveen het plantsoen bij het oorlogsmonument aan de Bruinhorst de naam Gerard Lambertplantsoen zal dragen.
PEGASUS I De broers Wim en Henk van der Mheen waren lid van de verzetsgroep Lunteren, die onder leiding stond van Flip van de Pol en Aart Roelofsen. Zij namen deel aan allerlei verzetsactiviteiten, zoals wapendroppingen, koerierswerk en aan de ontsnappingsoperatie Pegasus I, waarbij in één keer 138 voornamelijk Britse militairen naar de eigen linies werden teruggebracht. In opdracht van geheim agent Henk van Loenen gingen zij naar het bevrijde zuiden om contact te leggen met de geallieerden, maar daarbij kwamen zij in de Betuwe bij Dodewaard om het leven.
RVV Gerard Lambert was een verzetsman van het eerste uur. Hij sloot zich aan bij de Raad Van Verzet (RVV). Bij het ontstaan van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) begin september 1944 ging Gerard over naar de BS-staf Ede. Hij werd zwaar gezocht door de SD, de Duitse Sicherheits Dienst. Na zijn arrestatie werd hij door deze dienst verschrikkelijk gemarteld en uiteindelijk door SD-man Ries Janssen op 15 april 1945 in hun hoofdkwartier in de Wormshoef in Lunteren vermoord.
De verzetshelden zijn bijgezet in het Mausoleum aan de Vossenakker waar elk jaar op 4 mei hun namen worden genoemd.
In 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede op aanbeveling van de straatnamencommissie besloten dat twintig verzetsmensen uit Ede, Bennekom, Lunteren en Ederveen een eigen straat of plantsoen zullen krijgen. Op 22 april 2017 zijn de 20 gekozen namen in aanwezigheid van de nabestaanden in het Akoesticum gepresenteerd. In de verzetswijk op het voormalig kazerneterrein zijn inmiddels vijftien straten vernoemd.
Bron: Ede Stad, zaterdag 26 juni 2021